Havutça'dan yeni önerge

Havutça

Milletvekili Havutça, Kyzikos ve Zeytinlada'yı sordu



..CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, Kültür ve Turizm Bakanı
Ömer Çelik tarafından yazılı olarak yanıtlanması için Türkiye Büyük Millet Meclisi(TBMM) Başkanlığı'na yazılı önerge verdi. Havutça, önergesinde, Erdek ilçesi sınırları içinde yer alan Kyzikos ören yerindeki Hadrianus Tapınağı kalıntılarının neden koruma altına alınmadığını sordu.


Havutça'nın yazılı önergesi şöyle:

Kyzikos antik kentinin güneydoğusunda yer alan Hadrianus Tapınağı, çeşitli dönemlerde yapılan arkeolojik kazılarda önemli eserlerin gün ışığına çıkarıldığı, yaklaşık 150 metre genişliği, 180 metre metre uzunluğu ile dünyanın en büyük tapınaklarından biri olarak kabul edilmektedir. Hadrianus Tapınağı, büyüklüğü ve süslemeleriyle çok sayıda kaynak ve araştırmacı tarafından ‘Dünyanın Sekizinci Hârikası' olarak nitelendirilmektedir. Yine Erdek ilçemizde, Zeytinliada, 500 yıllık arkeolojik eserler açısından son derece önem arz etmektedir. Bu bilgilerin ışığında:

1)      ‘Dünyanın Sekizinci Hârikası' olarak kabul edilen Hadrianus Tapınağı'nın kalıntıları ile birlikte kazılarda bulunan kalıntılar, geniş bir alanda, korumasız şekilde açıkta durmaktadır. Kyzikos'taki tarihi eserlerin korunması için hangi çalışmaları yapmaktasınız? Bu kalıntılar neden korunmamaktadır?

2)      Kyzikos antik kentinin kzı çalışmaları ile ilgili olarak 2013 yılı için Bakanlığınızın plân, proje ve ödenek çalışmaları hangi aşamadadır?

3)      Erdek Zeytinliada'da, ‘Meryem Ana Kilisesi' dahil, çok sayıda arkeolojik değerin yer aldığı kabul edilecek olursa, Türkiye'nin ilk ada müzesi olması hangi çalışmaları yürütmektesiniz? Bu proje için ne kadar ödenek ayırdınız?”

Balıkçı ve Çağın da yazmıştı

Bilindiği gibi, Kyzikos'taki Hadrianus Tapınağı'nın kalıntılarının korumasız olarak yerlerde bulunmasını, yazarımız Önder Balıkçı, Tarih, ayaklar altında”, Fikret Çağın ise Tarihe verilen önem” başlıklı yazılarında dile getirerek, bu durumu eleştirip, yetkilileri, gereken önlemleri almaya çağırmışlardı.









Anahtar Kelimeler: 0
  • Cumartesi 28.4 ° / 12 ° Güneşli
  • Pazar 23.2 ° / 11 ° false
  • Pazartesi 24.8 ° / 11.7 ° Güneşli